ABD_Gevelsteigers

Gevelsteigers

Een gevelsteiger is een tijdelijke constructie opgebouwd uit steigerpijpen en vloerdelen om het mogelijk te maken te bouwen of onderhoud te plegen op plaatsen waar men zonder steiger niet bij kan. In de regel wordt een steiger voor een bouwwerk geplaatst, de steiger groeit mee naarmate het gebouw hoger wordt.

Ruimtelijke steigers

Deze vorm van steigers worden in een ruimte geplaatst, vaak binnen in een gebouw. Met name de afmetingen, gebruiksfuncties en omgeving hebben de lat hoger gelegd voor de toepassing van ruimtelijke steigers.

ABD_Ruimtelijke_Gevelsteigers
ABD_Wanden_Tunnelboek

Vloerondersteuning

In de bouwfase zijn er veel hoofddraagconstructies die tijdelijk moet worden geholpen middels een ondersteuning alvorens de hoofddraagconstructie en tussenliggende onderdelen de functie voor de eindfase kunnen invullen. Met name bij hoofddraagconstructies van beton zijn hiervoor tijdelijke constructies nodig in de vorm van stempels, systeemondersteuning en/of stabiliteitsvoorzieningen.

Steunsteigers

Bij het realiseren van nieuwe projecten komt het regelmatig voor dat op plaatsen wordt gebouwd waar men delen van de bestaande bouw moet respecteren door gevels of fragmenten van het bestaande bouwwerk te behouden. Juist bij het ontbreken van de stabiliteit van gevels doordat deze tijdelijk vrijstaand moeten “wachten” op de nieuwbouw, kunnen de steunsteigers uitkomst bieden.

ABD_Steunsteigers
ABD_Bekisting

Bekisting

Bekisting is een tijdelijk aangebrachte mal of contravorm waarin beton wordt gestort. De mal houdt het beton en doorgaans ook de wapening op zijn plaats tijdens het storten en uitharden. Deze mal kan bestaan uit verschillende materialen zoals hout, kunststof of staal. Wanneer het beton is uitgehard wordt de bekisting doorgaans verwijderd en in het geval van een systeembekisting opnieuw gebruikt.

Staalconstructies

In de bouw worden vaak staalprofielen toegepast als onderdeel van een tijdelijke ondersteuning. Met name bij hoge belastingen of unieke situaties worden onderdelen geadviseerd die van staalprofielen worden samengesteld. Hierbij valt te denken aan speciale voetplaten, consoles, verankeringen, etc. die als aanvulling nodig zijn om met standaard onderdelen een tijdelijke hulpconstructie op te bouwen.

ABD_Staalconstructies
ABD_Wanden_Tunnelboek

Wand- en Tunnelbekisting

Wand- en tunnelbekistingen zijn systeembekistingen opgebouwd uit gestandaardiseerde afmetingen panelen, die makkelijk aan elkaar verbonden kunnen worden. Doordat systeembekisting wordt ingezet kan grote tijdwinst worden geboekt en aanzienlijk op de kosten worden bespaard tijdens het bouwproces.

Afschoren prefab wanden en kolommen

Prefab wanden en kolommen dienen tijdens het plaatsen voorzien worden van schoren om te zorgen voor tijdelijke stabiliteit.

ABD_Afschoren_Prefab
ABD_Hulpconstructies

Verankeringen

Verankeringen zorgen dat tijdelijke steigerconstructie voorzien worden van sterkte en stabiliteit.
Vormen van verankeren in de bestaande constructie zijn bijvoorbeeld, ankerbuis met schroef en plug, steigerbuis kransen rondom kolommen en spanbanden aan de bestaande constructie.